|
|
Urubien kantua uhubia da, udazkenean eta neguan entzuten dena, hain zuzen ere, hegaztia arreske dagoenean. Zuhaiztitik irteten duelarik, kantua funtsezko soinu-osagaia da basoko neguko isiltasun geldian.
|
|
|
One of the forest bird species better distributed in the Parks area is the Tawny Owl (Strix aluco). It is strictly a forest owl that can be found in the extensive tree patch of Urkiola, an ideal place for it to live without major difficulties. It is a bird of an intermediate size having a light copper coloured plumage in its back, and crème colour on its breast and belly. More or less reddish, depending on which of the two colouring phases, existent in the species, it belongs to. The song is an audible howling during autumn and winter, its mating period, coming out through the tree formation, and sometimes forming an important part of the audible scenery, of a normally still, winter silent of the forest. Like the majority of the owls, it is unlikely to observe this species in flight during the day. In any case he could be seen moving if surprised by an observer. Most of the times, this could be due to another bird settling on the branch, where he rests during daylight, his normal resting period. The specialised trophic of this bird species consists in hunting micro mammals, that after being trapped in its thin claws, are eaten on the branch of any tree. Therefore it is not a species that concentrates the aegagropile, resultant form the digestion, as is the case with other owl species.
|
|
|
Una de las especies forestales mejor repartidas por el territorio del Parque es el cárabo, Strix aluco. Es un búho estrictamente forestal que encuentra en la extensa mancha arbórea de Urkiola un lugar idóneo para vivir sin mayores dificultades. Se trata de un ave de tamaño intermedio con plumaje pardo rojizo por el dorso y crema en el pecho y vientre, más o menos rojizo dependiendo de a cual de las dos fases de coloración existentes en la especie pertenezca. El canto es un ululeo audible durante el otoño y el invierno, su época de celo, que surge de entre el arbolado y llega a formar parte fundamental del paisaje sonoro del quieto silencio invernal de los bosques. Como casi todos los búhos, es poco probable observarlo en vuelo durante el día; en todo caso, puede llegar a moverse si se ve sorprendido por algún observador, la mayoría de las veces otro ave, en la rama donde permanece en reposo durante las horas de luz, su período de descanso. La especialización trófica de este ave se basa en la caza de micromamíferos que, tras ser atrapados por sus finas uñas, son digeridos en la rama de cualquier árbol. Por ello no es una especie que suela concentrar las egagrópilas que produce tras la digestión, como llega a suceder en otras especies de búhos.
|