zinc – Slovenian Translation – Keybot Dictionary

Spacer TTN Translation Network TTN TTN Login Deutsch Français Spacer Help
Source Languages Target Languages
Dictionary
 IATE Chemistry
zinc => cink

Wikipedia
Zinc  "Zinc", in commerce also "spelter", is a metallic chemical element; it has the symbol "Zn" and atomic number 30. It is the first element of group 12 of the periodic table. Zinc is, in some respects, chemically similar to magnesium, because its ion is of similar size and its only common oxidation state is +2. Zinc is the 24th most abundant element in the Earth's crust and has five stable isotopes. The most common zinc ore is sphalerite (zinc blende), a zinc sulfide mineral. The largest mineable amounts are found in Australia, Asia, and the United States. Zinc production includes froth flotation of the ore, roasting, and final extraction using electricity (electrowinning). Cink  "Cínk" (latinsko ''zincum'') je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol "Zn" in atomsko število 30. Je kovina, ki se uporablja v procesu galvanizacije jekla. Kot ostale kovine je umirjeno reaktiven, spaja se s kisikom in drugimi nekovinami, reagira pa tudi z razredčenimi kislinami tako, da sprosti vodik. Je četrta najbolj uporabljana kovina na svetu, po pridobljenih tonah kovine na leto takoj za železom, aluminijem in bakrom.

Keybot      17 Results   10 Domains
  7 Hits www.bridgat.com  
Zinc Alloy (2)
Cinkove zlitine (2)
  elements.vanderkrogt.net  
Zinc
Cink
  2 Hits www.conex.net  
ZINC AND ARTICLES THEREOF
CINK IN CINKOVI IZDELKI
  www.svetila.com  
Lamp support for fluorescent lamps T5 (T16). Material: Zinc-coated polished steel.
Nosilec sijalke za fluorescenčne sijalke T5 (T16). Material: pocinkano, polirano jeklo
  www.ki.si  
BELE, Marjan, HRIBAR, Gorazd, CAMPELJ, Stanislav, MAKOVEC, Darko, GABERC-POREKAR, Vladka, ZORKO, Milena, GABERSCEK, Miran, JAMNIK, Janko, VENTURINI, Peter. Zinc-decorated silica-coated magnetic nanoparticles for protein binding and controlled release.
BELE, Marjan, HRIBAR, Gorazd, ČAMPELJ, Stanislav, MAKOVEC, Darko, GABERC-POREKAR, Vladka, ZORKO, Milena, GABERŠČEK, Miran, JAMNIK, Janko, VENTURINI, Peter. Zinc-decorated silica-coated magnetic nanoparticles for protein binding and controlled release. J. Chromatogr., B, Anal. Technol. Biomed. Life Sci., 2008, vol. 867, no. 1, pp. 160-164.
  www.stafa.nl  
Stafa is a leading importer in Europe with a sizeable stock of fasteners (DIN/ISO), such as screws, nuts, bolts, rings, plugs, threaded rods and anchoring materials. Our specials are zinc plated and hot dip galvanized products, and we keep a very broad and deep stock of them.
Skupina Stafa je vodilni evropski uvoznik pritrdilnih elementov z obsežno lastno zalogo elementov (DIN/ISO), kot so vijaki, matice, podložke, vložki, navojne palice in sidra. Smo strokovnjaki za cinkane in vroče cinkane izdelke, pri čemer je strankam na voljo široka in raznolika ponudba. Pričakujete lahko konkurenčne cene, napredne rešitve, hitro in točno dostavo ter veliko mero prilagodljivosti. Ko gre za združevanje visoke kakovosti in ugodnih cen, smo preprosto najboljši.
  www.trivalantene.si  
All that elements enable almost unlimited numbers of combination of mounting one or more antennas in group on the antenna mast or asside it. All elements are made of stainless steel or steel and galvanically protected with zinc.
Za montažo nekaterih naših anten služijo pritrdilne konzole, ki so sestavljene iz petih osnovnih elementov: univerzalne konzole ADK-U, kotne konzole ADK-L, podaljševalne roke ADK-R/..., pritrdilne cevi ADK-C/... in iz objemke z maticami ADK-O. Vsi ti elementi omogočajo praktično neomejeno število kombinacij in možnosti pritrjevanja ene ali več anten v skupini na nosilni steber ali ob njem. Izdelani so iznerjavečega jekla oz. jekla ter galvansko zaščiteni s cinkom.
  www.celje.si  
Nobel and Sofia often visited Celje where her sister Amalija resided. Her husband, Albert Brunner, principal of the imperial zinc works, wrote to Nobel about technological advancements and investment opportunities.
Sofia Hess, ženska, ki je opazno zaznamovala življenje slovitega izumitelja Alfreda Nobela, je v sedemdesetih letih 19. stoletja nekaj časa živela v Celju. Od leta 1876, ko jo je spoznal v Badnu pri Dunaju, do svoje smrti leta 1896, je Nobel Sofio izdatno finančno podpiral in ji v oporoki zapustil tudi letno rento v višini 6.000 gld. S Sofio je Nobel večkrat obiskal Celje, kjer je živela njena sestra Amalija. Njen mož, Albert Brunner, ravnatelj državne Cinkarne, je Nobela pisno obveščal o različnih tehničnih novostih in ugodnih možnostih za investiranje. Na njegovo pobudo je Nobel v Celju nameraval kupiti celo Fehleisnovo tovarno haloksilina.
  www.via-alpina.org  
There are few settlements at the foot of the mountains and in the narrow valleys, and individual hamlets or farmstead can be found higher up the slopes. Ore deposits (iron, lead, zinc) and springs encouraged the development of mining and industry.
Karavanke so okoli 100 km dolgo in ozko gorovje na meji z Avstrijo. O izvoru imena obstaja več razlag. Prvič naj bi se ime Caravancas mons pojavilo že v 1. st. po Kristusu, in sicer pri aleksandrijskem geografu Klavdiju Ptolemeju, ki je z njim označil celoten gorski pas med Dravo in Savo. Po drugi razlagi bi naj bilo ime keltskega izvora in bi naj pomenilo ‘skalnati travniki’, po tretji pa ‘košuta’; v potrditev te teze pa je tudi ime mogočne gorske skupine, ki se pne v osrednjem delu. So mlado in močno nagubano gorovje z razgibanim reliefom, ki je posledica pestre kamninske zgradbe, tektonike in ledeniškega preoblikovanja. Najvišji vrhovi so apnenčasti, sicer pa se prepustne karbonatne kamnine prepletajo z neprepustnimi silikatnimi kamninami. Severna pobočja so strma in skalnata, južna pa travnata in položnejša. Manjše reke tečejo vzporedno s slemenitvijo, največje pa so prečno prebile apnenčaste grebene in tako ustvarile ozke doline. Večji del je pokrit z gozdom. Redka naselja so na vznožju in v ozkih dolinah, višje segajo le zaselki in samotne kmetije. Rudna nahajališča (železo, svinec, cink) in vodni viri so povzročili zgoden razvoj rudarstva in industrije. Nekoč razvito planinsko pašništvo nazaduje, vse večji pomen pa dobivajo rekreacijske in turistične dejavnosti.